GroenLinks-vrijwilligers op campagne bij de Kralingse Plas

Bokhove: ‘Niet spelen met ecosystemen’

Judith Bokhove van GroenLinks heeft haar buik vol van het geklungel van wethouder Joost Eerdmans. Dat bleek donderdag in het debat over de blauwalg in de Kralingse Plas. De wethouder heeft geprobeerd de blauwalg te bestrijden met waterstofperoxide. Daarbij heeft de gemeente de voorgeschreven dosis flink overschreden, terwijl Eerdmans de raad had toegezegd uiterst zorgvuldig te werk te gaan.

De amateuristische aanpak van de gemeente heeft desastreuze gevolgen voor de Kralingse Plas. Uit een rapport van het hoogheemraadschap blijkt dat de visstand met meer dan 90% is afgenomen. Dat komt waarschijnlijk doordat de voedselvoorraad voor de in de plas levende dieren is verminderd door de behandeling met waterstofperoxide. ‘De Kralingse Plas is geen buitenzwembad waar je een plens chloor in gooit om het schoon te houden, de Kralingse Plas is een bijzonder stuk natuur en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan,’ aldus een verontwaardigde Bokhove.
 
GroenLinks was al vanaf het begin tegen de inzet van waterstofperoxide. Bokhove eist dat de gemeente nu stopt met experimenteren en kiest voor een ecologisch verantwoorde oplossing. ‘De voedingsstoffen voor de blauwalg zitten in het slib op de bodem. Als je dat afdekt met een laag zand, voorkom je dat de blauwalg weer terugkomt. Die oplossing was er altijd al, maar om financiële redenen heeft Rotterdam daar vanaf gezien, met alle gevolgen van dien.’